Levering en toezicht op medische hulpmiddelen is een Catch 22 voor de gezondheidszorg

Levering en toezicht op medische hulpmiddelen is een Catch 22 voor de gezondheidszorg


Hoe leveranciers van medische hulpmiddelen onnodige extra druk in de zorg kunnen voorkomen

Waarom dreigt er een catch 22 voor de ziekenhuizen en andere zorginstellingen?

De term catch 22 komt uit een roman van de Amerikaanse schrijver Joseph Heller. Hij beschrijft in deze gelijknamige roman een situatie waarbij het onmogelijk is om de gewenste uitkomst te bereiken omdat er sprake is van tegenstrijdige regels. Met andere woorden: zowel bekennen als ontkennen leidt tot dezelfde uitkomst.

De huidige situatie

Een tekort aan medische hulpmiddelen leidde tot de aankondiging van een versoepeling van de regels door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Leveranciers kregen toestemming om medische hulpmiddelen te leveren die geen CE-keurmerk hebben. Voorwaarde daarbij is dat de zorgaanbieder dan wel expliciet om de alternatieve middelen moet vragen en de ontvanger draagt de verantwoordelijkheid voor het gebruik ervan. Ook moeten er geen goedgekeurde alternatieven voorhanden zijn. Dit lijkt op een versoepeling van regels, maar blijkt in de praktijk juist extra druk en verantwoordelijkheid te leggen bij de overbelaste zorginstellingen.

Nieuwe richtlijnen voor medische zorg

De fabrikanten hoeven bij het leveren van alternatieve medische hulpmiddelen met een relatief laag risico (producten in klasse I) dit niet bij de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) te melden. Daarbij wordt er momenteel extra druk gelegd bij de ziekenhuizen om de reguliere zorg, naast de intensieve zorg voor coronapatiënten, weer op te schalen en zelfs om een inhaalslag te maken. In de praktijk blijkt dat de achterstand pas in het voorjaar van 2021 is weggewerkt, waarbij we dan wel moeten uitgaan van een gecontroleerde Covid-19 situatie in de komende maanden.

Dan komt er ook nog als extra druk de nieuwe richtlijnen MDR voor medische hulpmiddelen in zorginstellingen. De regels voor de inkoop van medische hulpmiddelen worden aangescherpt ingaande 26 mei 2021. Dit is een jaar later dan de aanvankelijke planning als gevolg van de uitbraak van corona. Maar de druk op de zorg duurt langer dan iedereen eerder dit jaar kon voorzien.

De catch 22 is dat door de tekorten er hulpmiddelen zonder CE keurmerk aangeschaft mogen worden en een paar maanden later wordt het toezicht daarop juist enorm aangescherpt.

Kortom, wij roepen al onze collega leveranciers op om deze druk bij de ziekenhuizen en andere zorginstellingen weg te halen door het leveren van goederen die voldoen aan de regelgeving zoals gesteld door het ministerie Wij doen deze oproep omdat het ons inziens nagenoeg onmogelijk is voor zorginstellingen om dat binnen de organisatie gezien de huidige drukte te managen. Wij hopen dat u ons standpunt deelt en ons volgt in deze beslissing.

Meer weten?

Bel ons via: +31 (0)85 077 33 64 of vul ons contactformulier in: