De Proceed: het meesterwerk van gipsverbandmeester Leon Brouwers

Leon Brouwers is sinds 2015 – naast zijn werk als gipsverbandmeester – druk bezig met de ontwikkeling en groei van zijn “kindje”: de multi-inzetbare Proceed stoel. Wij gingen met hem in gesprek over zijn verhaal, het product, de voordelen en de toekomst van Proceed.


Hoe ben je in deze branche beland?

“Ik ben er niet echt in beland; ik heb altijd al in deze branche gewerkt. In 1999 ben ik begonnen als gipsverbandmeester, een rol die ik nog steeds vervul. Het eerste idee voor de behandelstoel ontstond tijdens dit werk, uit pure ervaring en de behoefte aan iets extra’s in de behandelkamer.”

Hoe kwam je dan op het idee van deze stoel?

“Het idee ontstond al op mijn eerste werkplek in de gipskamer. Ondanks uitgebreide gipstafels werden patiënten vaak op stoelen gezet, om bijvoorbeeld een onderarmgips aan te leggen. Dit voelde niet logisch. Tijdens detacheringswerk in andere ziekenhuizen ontdekte ik dat sommige gipskamers stoelen gebruikten die elders in het ziekenhuis niet meer werden gebruikt. Het werk werd daardoor iets makkelijker, maar voldeed nog niet volledig.”

Dus het idee was ontstaan. Maar van idee tot product zit vaak nog een grote stap. Hoe ging dat proces?

“In 2013 zat ik tussen twee banen in en besloot ik dat het tijd was om actief met de stoel aan de slag te gaan. Het idee zat immers al lang in mijn hoofd. Toevallig kwam ik in contact met iemand die behandelstoelen maakte voor andere toepassingen, zoals pedicurestoelen. Het onderstel daarvan werkte prima, alleen de bovenkant moest compleet aangepast worden om te voldoen aan de vraag voor de gipskamer. En dat hebben we gedaan. 

In 2015 is het eerste prototype gemaakt, en deze werd direct positief ontvangen door gipsverbandmeesters. Ik nam het prototype mee naar een ledenvergadering voor gipsverbandmeesters en er was direct veel aanloop. Toen wist ik: ‘Dit is iets!’” Dat resulteerde in de eerste serie behandelstoelen.

Is dat eerste prototype het product dat uiteindelijk de Proceed-stoel is geworden?

“Nee, niet helemaal. Vanuit de markt kregen we wat feedback op deze eerste serie. We kwamen tegelijk ook in contact met Technicare. Samen hebben we de stoel uitgetekend en uitgewerkt op basis van de feedback van gispverbandmeesters: dat is de uiteindelijke Proceed-stoel geworden.”

Als gipsverbandmeester ervaar jij zelf het werken met de Proceed-stoel. Wat ervaar jij als het grootste voordeel? 

“Het is een combinatie van voordelen. De stoel is compacter en biedt professionals een betere werkhouding, omdat ze overal makkelijker bij kunnen. Voor patiënten zijn er ook veel voordelen. De stoel is comfortabel en kan eenvoudig in de ligstand worden gezet als een patiënt zich niet lekker voelt. Ook voor kinderen is de stoel ideaal, minder intimiderend dan de traditionele behandeltafels.”

Hoe zie jij de toekomst in voor Proceed?

“Rooskleurig! Uit feedback van ziekenhuizen is gebleken dat we de stoel ook voor andere afdelingen kunnen inzetten. Zo zijn we nu bijvoorbeeld bezig met dermatologie-afdelingen, wondafdelingen, en de spoedeisende hulp. En dat is niet gek, want denk er maar eens over na: ook op de spoedeisende hulp zijn er veel mensen die relatief klein letsel hebben. Een gebroken arm, of een snee in de vinger. De Proceed-stoel is dan ideaal.”

Zoals uit dit gesprek wel blijkt, is de Proceed toch echt een beetje Leon zijn kindje. Niet gek, want het product is – ergens onbewust – toch al zo’n twintig jaar in de maak. We zijn des te trotser dat Leon ons het vertrouwen schenkt om dagelijks met zo’n comfortabel en innovatief product te werken. Zelf is en blijft Leon betrokken bij het product en werkt vakkundig samen met Novymed!

Ben je benieuwd naar de Proceed? Lees meer op deze pagina.


Heeft u vragen?